FitnessSyncer

FitnessSyncer Uprawnienia i uwierzytelnianie

Jeśli chcesz uzyskać dostęp do swoich danych z zewnętrznej strony internetowej, musisz udzielić FitnessSyncer uprawnień dostępu do tych danych. W zależności od serwisu może to być nazwa użytkownika i hasło podane przez Ciebie na naszej stronie lub uprawnienie, które musisz przyznać na stronie tego serwisu.

W przypadku usług, na które musisz udzielić nam zgody, menu „Uwierzytelnianie” w edytorze oferuje następujące opcje:

  • Nie zmieniaj: zachowuje uprawnienia, które to źródło lub miejsce docelowe już posiada. Opcja ta pojawia się tylko podczas edycji elementu, który jest już połączony.
  • „Ponowne wykorzystanie uprawnień z”: wykorzystuje uprawnienia, które zostały już przyznane innemu źródłu lub miejscu docelowemu w tej samej usłudze, wskazanym w tej opcji.
  • Przyznaj nowe uprawnienia: przekierowuje do serwisu, gdzie można przyznać nowe uprawnienie wyłącznie dla tego źródła lub miejsca docelowego.
  • Przyznaj nowe uprawnienia i zastosuj je do innych źródeł i miejsc docelowych: przyznaje nowe uprawnienie i rozszerza je również na wszystkie pozostałe źródła i miejsca docelowe w ramach tej usługi. Opcja ta jest dostępna tylko w tych usługach, które jej wymagają.

Podzieliliśmy uprawnienia w ten sposób, aby zapewnić Ci większą elastyczność podczas synchronizacji z innymi kontami.

W miarę możliwości zalecamy skorzystanie z opcji „Ponownie użyj autoryzacji z”. Niektóre serwisy wymagają tego; niezastosowanie się do tego wymogu spowoduje błędy autoryzacji. Aby ułatwić ten proces, podczas ponownej autoryzacji usług udostępniamy opcje „Przyznaj nowe uprawnienia”oraz „Zastosuj do innych źródeł i miejsc docelowych”.

Niektóre usługi mogą oferować również inne opcje. Na przykład usługi Google wymagają innego sposobu uwierzytelniania w zależności od kombinacji, z której korzystasz wraz z FitnessSyncer. Takie przypadki zostaną omówione w sekcji FAQ tych usług.

Rozwiązywanie problemów związanych z uwierzytelnianiem

Istnieje wiele przyczyn, dla których mogą wystąpić problemy z uwierzytelnianiem:

  • Jeśli musisz podać nazwę użytkownika i hasło, upewnij się, że są to dane logowania do tej usługi, a nie do naszej usługi.
  • Może się to również zdarzyć, jeśli zostaniesz poproszony o przyznanie uprawnień i nie zatwierdzisz wszystkich uprawnień, o które prosimy. Jeśli masz pytania lub wątpliwości, zapoznaj się z sekcją „Często zadawane pytania” dotyczącą danej usługi lub skontaktuj się z nami, a my wyjaśnimy Ci, dlaczego potrzebujemy konkretnych uprawnień, o które prosiliśmy w związku z usługą, z której korzystasz.
  • Jeśli korzystasz z jednej usługi dla wielu źródeł danych lub miejsc docelowych (np. kanału Fitbit Activity i Fitbit Sleep), skorzystaj z opcji „Ponowne wykorzystanie autoryzacji z” (opisanej powyżej)
  • Jeśli dodałeś tę usługę za pośrednictwem naszych aplikacji mobilnych, możesz spróbować uwierzytelnić się w serwisie za pośrednictwem naszej strony internetowej.
  • Jeśli niedawno zmieniłeś hasło lub cofnąłeś dostęp do naszej usługi za pośrednictwem portalu dostawcy.

Niektóre usługi mają szczegółowe instrukcje, w tym:

Jeśli nadal występują problemy, prosimy o kontakt.

Co oznaczają opcje „Ponownie użyj uwierzytelnienia z” lub „Przyznaj nowe uprawnienia i zastosuj do innych źródeł i miejsc docelowych” w menu „Uwierzytelnianie”? Kiedy należy z nich korzystać?

Funkcja „Ponowne użycie danych uwierzytelniających” pozwala na wykorzystanie tych samych danych uwierzytelniających, których używasz w innym zadaniu w FitnessSyncer. Należy z niej skorzystać, gdy masz więcej niż jedno źródło lub zadanie korzystające z tej samej usługi, aby używać tego samego konta. Na przykład, jeśli korzystasz z Withings (Nokia Health) do monitorowania składu ciała i aktywności, możesz użyć tej funkcji, aby współdzielić dane logowania. W przypadku niektórych usług (w tym Garmin, Withings, MapMyFitness i Fitbit) mogą wystąpić błędy uwierzytelniania, jeśli nie skorzystasz z tej funkcji.

Aby skorzystać z tej funkcji:

  • Wybierz jedno ze źródeł lub miejsc docelowych i przeprowadź ponowne uwierzytelnienie.
  • W przypadku każdego z pozostałych źródeł i miejsc docelowych korzystających z usług tego samego dostawcy należy je edytować i zmienić ustawienie uwierzytelniania na „Ponowne wykorzystanie uwierzytelnienia” z tego pierwszego źródła lub miejsca docelowego.

Jeśli usługa posiada opcję „Przyznaj nowe uprawnienia i zastosuj do innych źródeł i miejsc docelowych”, zalecamy skorzystanie z niej – wówczas nie trzeba wykonywać drugiego kroku opisanego powyżej.

Google Fit, Google Drive oraz Sleep As Android działają tylko za pierwszym razem, a potem pojawia się problem z uwierzytelnieniem; dlaczego?

Przyczyną tego problemu jest funkcja zabezpieczająca firmy Google. Aby obejść tę sytuację, spróbuj wykonać następujące czynności:

  1. W przypadku konta Google, którego dotyczy ta sprawa, przejdź do ustawień zabezpieczeń: https://www.google.com/settings/u/1/security.
  2. W sekcji „Połączone aplikacje i usługi” wybierz opcję „Wyświetl wszystko”.
  3. Znajdź FitnessSyncer i kliknij „Cofnij dostęp”
  4. W sekcji „Moje konto” edytuj połączenia typu Google Fit lub „Śpij jako Android” i przeprowadź ponowne uwierzytelnienie. Jeśli masz więcej niż jedno źródło lub miejsce docelowe typu Google Fit, wykorzystaj uwierzytelnienie z innego połączenia.

Korzystam z więcej niż jednej usługi Google. O jakie uprawnienia prosi FitnessSyncer?

Google Fit, Google Drive oraz aplikacja Sleep as Android korzystają z jednego konta Google. FitnessSyncer prosi Google wyłącznie o to, czego potrzebują skonfigurowane przez Ciebie usługi: Google Fit prosi o Twoje dane dotyczące aktywności fizycznej, Google Drive o Twoje pliki, a Sleep as Android tylko o Twój adres e-mail. Kiedy dodajesz kolejną usługę Google lub wybierasz opcję „Przyznaj nowe uprawnienia” w przypadku usługi, którą już posiadasz, Google prosi jednorazowo o wszystko, czego potrzebują łącznie wszystkie Twoje źródła i miejsca docelowe w Google, więc jedno logowanie obejmuje je wszystkie.

FitnessSyncer wykorzystuje niezbędne pliki cookie do logowania użytkowników i zapamiętywania ich ustawień. Za zgodą użytkownika stosujemy również analityczne pliki cookie, aby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z tej strony internetowej. Dowiedz się więcej